Duitsland in goede handen

Handgebaren; stinkefinger en ruit

Handgebaren in de Duitse verkiezingsstrijd waren vorige week aanleiding tot verhitte debatten. De kanselierskandidaat van de SPD, Peer Steinbrück, stond op de cover van de Süddeutsche Zeitung Magazin met een opgestoken middelvinger (Stinkefinger). Hij reageerde hiermee op de vraag wat hij vond van zijn bijnamen als ‘Probleem-Peer’, ‘Pannen-Peer’ en ‘Peerlusconi’. Het Twitteraccount ‘Peers finger’ is al aangemaakt.

Bondskanselier Angela Merkel staat bekend om de karakteristieke manier waarop ze haar vingertoppen tegen elkaar plaatst (Merkel-Raute). Dit gebaar staat nu symbool voor rechtlijnigheid en betrouwbaarheid, maar gevraagd naar de herkomst antwoordde Merkel: “Ich habe mich einfach gefragt: ‘Wohin mit den Armen?’ – so ist die Geste entstanden”. Dit gebaar is nu echter zo krachtig dat het gebruikt wordt als campagne-middel (“In der Raute liegt die Kraft”).

Het succes van een politicus wordt mede bepaald door stemgeluid, presentatie en uitstraling. Zelfs als dit onbewust gebeurt.

Meer informatie:
NRC, 13 september
Brigitte, interview Merkel
Wikipedia – Middelvinger
Wikipedia – Merkel raute

Bruno Munari’s “The Fine Art of Italian Hand Gestures”
Italian Hand Gestures: A short history (video)
The Guardian: The Merkel Diamond
Machtige Lichamen: het vingertje van Luns en andere politieke wapens