Merkenbeleid WK 2018-2022

image #2>image #3>image #4>image #5>image #6>image #7>image #8>image #9>image #10>

Kandidaten 2018-2022 (Klik op de afbeelding om te vergroten)
Winstkans, geografische positie en visuele representatie.

De FIFA zal op 2 december 2010 de winnende organisator bekendmaken van de wereldkampioenschappen voetbal in 2018-2022. Het is nog geen gelopen race, al is wel duidelijk dat de landen in Europa de voorkeur hebben voor toewijzing in 2018.

Ondertussen zijn alle landen voorzien van indrukwekkende identiteiten, logo’s, websites, bidboeken en mediacampagnes om de FIFA te overtuigen van hun onderscheidende kwaliteiten. De aangewezen ‘ambassadeurs’ halen alle argumenten uit de kast en ook de politieke arena speelt een belangrijke rol.

Er is al veel gesproken over de omvang van de bidboeken, de multimediale presentaties en reputaties van de deelnemende landen, maar wie heeft nu eigenlijk de beste kansen? Als je kijkt naar online-wedkantoren is de ranglijst voor 2018 vooralsnog; (1) Engeland (2) Rusland (3) Spanje-Portugal (4) Nederland-België en (5) Verenigde Staten.

Is het de hardware (stadions, infrastructuur, locatie etc.) of software (thema’s als duurzaamheid of vrede) die beslissend is voor de toewijzing? Studio Boot, Pentagram, Futurebrand (2x) en Brand Union/Brownsdesign tekenden voor de (visuele) identiteiten, maar of deze verbeeldingen een rol spelen in de uiteindelijke besluitvorming is de vraag…

Opvallend is dat Futurebrand de promotie van het land Australië bijna identiek doorzet in de identiteit voor het WK-bod (kangaroe en brandende zon). Van de beeldmerken is wat mij betreft Engeland (woordmerk) de winnaar. Pentagram ontwikkelde de meest creatieve identiteit en Japan de meest indrukwekkende website.

Links

Organiserende landen
Nederland-België
Engeland
Rusland
Spanje-Portugal
Verenigde Staten

Australië
Japan
Qatar
Zuid-Korea

Logo Design en Corporate Identity
Studio Boot (Nederland – België)
Brand Union & Brownsdesign (Engeland)
Pentagram (Verenigde Staten)
Futurebrand (Australië)
Futurebrand (Qatar)

Aanvullende informatie
Online wedkantoor Betfair
Wikipedia
Blog Chuck Blazer (FIFA)
FIFA Worldcup Logo designs 1950-2010
FIFA Worldcup Logo designs 1930-2014
Worldcup 2018-2022 logo’s en analyse
Futurebrand. Het merk Australië.