Spyware?

Onlangs werd ik het slachtoffer van creditcard fraude. De monitoring-service van Visacard had -gelukkig- meteen aan de bel getrokken en de schade bleef beperkt. Maar hoe @#$%^&*!!!! Na een inbraak jaren terug ben ik wel wat voorzichtiger geworden, maar dit heb ik niet zien aankomen. Na het lezen van T.C. Boyle’s ‘Talk Talk’ (een prachtig en spannend verhaal over identiteitsfraude) was het me wel duidelijk dat online verkeer erg kwetsbaar is…maar nu in mijn eigen digitale achtertuin?

Het is waarschijnlijk een online transactie geweest die mij fataal geworden is. Nog erger werd het toen ik ontdekte dat een twitter ‘follower’ genaamd ‘creditcardmachines’ mij volgde. Zou mijn onschuldige Apple misschien ook door spyware zijn ge├»nfecteerd?

Graag zou ik zelf een aantal dagen als een digitale detective gaan onderzoeken hoe en wat er gebeurd is. Het opsporen, arrestatie en berechting laat ik liever aan professionals over (zie bijvoorbeeld ‘FBI traces NY bomb suspect through mobile phone‘). Een gewaarschuwd mens…

Foto credits | whostolemyidentity.com