Bezoek eindshow KABK

Een nieuwe generatie kunstenaars en ontwerpers presenteerden afgelopen week hun werk tijdens de jaarlijkse Graduation Show van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag (KABK).

Wat opviel was de hoge kwaliteit, internationale karakter en aandacht voor persoonlijke fascinaties. Vooral dit laatste was een verademing, weg van de voorheen maatschappijkritische grondhouding. Dit leek vorig jaar verworden tot een verplicht nummer, kunstje of zelfs verplicht onderdeel van de thesis. Kunst en design mag naar mijn mening ook gewoon esthetisch, persoonlijk of inhoudelijk opvallend zijn. Denk aan beelden van geboortedorpen, vader-zoon relaties of liefde voor sneakers en comics.

Van extra waarde waren (korte) gesprekken met de kunstenaars. Hara Athanasopoulou over haar fascinatie voor weven, Stijn Stumpel over ambachtelijk tekenen of de fotografische kwaliteiten van Meyte Breed. Neem vooral nog een kijkje (online catalogus) en verbaas je over de kwaliteiten, vergezichten en dromen die wellicht werkelijkheid worden.

Tot slot een bijzondere vermelding voor de afdeling Graphic Design. Bekijk de ornamenten van Jim Olijkan, de cartoon-karakters van Bartek Pierściński of de inzichten van Taotao Li (portfolio).