AI-tools: van design naar prompt engineering

De laatste grote ontwikkeling op creatief gebied is text-to-image. Voor als u het gemist heeft: met behulp van Artificial Intelligence (AI) kan nu binnen enkele seconden beeld van indrukwekkende kwaliteit worden gegenereerd. Deze technologie ontwikkelt zich razendsnel. Niet alleen (stilstaand) beeld, maar ook video- en muziekproductie kan nu op basis van tekst-input en algoritmes worden gemaakt. De mogelijkheden zijn legio, maar ook ethische en marktspeculatieve consequenties zijn onderwerp van gesprek. Denk aan bv. pornografische beeldproductie, fakenews, illegale stockfoto’s of productie van (nep)portfolio’s.

Geïnspireerd door het 90’s nummer van Moloko (Sing it back) ondernam ik een klein experiment op een drietal verschillend platformen; NightCafé, Midjourney en Dall-E-2. Met de volgende ‘prompt’ (tekstinput): beautiful woman dressed as disco ball (head and body dancing). Verslavend leuk, geweldig om mee te spelen en meteen onder de indruk van de resultaten! Van synthetisch (Night Café) tot sinister en illustratief (Midjourney) tot fotorealistisch (Dall-E). De unieke ‘look’ uit de video van Roisin Murphy in een glitterpak is bijna niet voor te stellen, maar met deze simpele prompt is al een mooi resultaat te behalen. Op Midjourney laat ik me verleiden tot een Mata Hari-achtige variatie en op Dall-E probeer ik de edit-functie (die wat tegenvalt).

Vooralsnog kan ik aan de slag met gratis credits, maar kan me ook voorstellen dat ik ga betalen voor deze tools. Grote bedrijven als Adobe, Google, Microsoft en Nvidia zijn al lang bezig om deze technologie te vermarkten en toe te passen. Meta lanceerde kortgeleden Make-A-Video en Microsoft lanceerde Designer. Who’s next?

Sommigen speculeren dat de beeldmakers van de toekomst beter ‘prompters’ kunnen worden met verstand van codes en algoritmes. Geen gek idee.

Meer informatie:
Photoshop plugin (Stable Diffusion)
List of AI tools
Another list of AI tools
Artikel Marketingfacts – Laurens Vreekamp
Artikel TechCrunch – Digital humans
Google – Imagen
AI design tools and news