Infographic slimme thermostaten

De markt in slimme thermostaten is groeiende. Onlangs betaalde Google 3,2 miljard dollar voor Nest Labs, een bedrijf dat het moet hebben van slimme thermostaten en interactieve rookmelders. Op de Europese markt is Tado een grote speler. In Nederland timmeren vooral de energieleveranciers aan de weg, waaronder Eneco (Toon) en Essent (Icy). Ook de ketelfabrikanten Remeha, Nefit en Vaillant proberen de consument te lokken.

Infographic slimme thermostaten

Elke oplossing heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Mijn persoonlijke favorieten zijn Tado en Thermosmart. De Tado werkt met ‘real-time’ signalen (GPS). Dus zodra de bewoner zijn huis verlaat, wordt dat automatisch geregistreerd en wordt de verwarming en zo nodig de koeling automatisch naar beneden afgesteld. De Thermosmart is zelflerend en past zijn regeling aan op de karakteristieken van de woning.

De Toon© van Eneco is (voorlopig) geen optie omdat ik geen abonnement wil betalen én mijn gegevens niet wil delen. De Nest schijnt nog niet optimaal te functioneren in Europa en ook hier spelen privacy-overwegingen een rol. De Netatmo (Starck) is vooral mooi, maar ook hier is nog onduidelijk wat de prestaties zijn in een Nederlands huishouden.

Om echt duurzaam met energie om te gaan is het wellicht zinniger om een groene energieleverancier te kiezen of te investeren in een HRe-ketel of zonnepanelen. Feit blijft dat deze slimme thermostaten erg leuke gadgets zijn (bediening met app) en bovendien het energie-bewustzijn kunnen vergroten.

Zie ook:
Bookmarks research
Overzicht Consumentbond
Overzicht Nederlandse Energieverbruiksmeters (Trouw)
Website Tado
Website Thermosmart