Blurb Fotoalbum 2003-2012

Na een week hard werken is het eindelijk gelukt: 564 familiefoto’s zijn geselecteerd, gesorteerd en verzameld in een prachtig fotoalbum. Het opgroeien van onze twee dochters stond hierbij centraal. Het hardcover fotoboek van 72 pagina’s is in kleine oplage (4 exemplaren) gedrukt bij de online fotoservice Blurb.

Verzamelen en selecteren
Vooral het verzamelen en selecteren van tien jaar (digitale) foto’s was een hels karwei. Allereerst moesten twee aparte iPhoto bibliotheken worden gekoppeld met speciale software (iPhoto Library Manager). Vervolgens moest er een eerste selectie gemaakt worden die voldeed aan de belangrijkste criteria; relevantie, kwaliteit en diversiteit. Kunst was hierbij om een mooie balans te vinden tussen de individuele portretten en meer beschrijvende gebeurtenissen (locaties en familieleden).

Chronologisch
Extra aandacht verdiende de juiste volgorde van alle beelden; in tien jaar tijd waren diverse camera’s gebruikt met soms foutieve datum-instellingen. De nooit gewijzigde fabrieksinstellingen van de VTech Kidizoom Pro (1907) en de Panasonic DMC-FX12 (2000) veroorzaakten behoorlijk wat ellende.

Software en opmaak
Na een uitgebreid onderzoek koos ik voor de online fotoservice van Blurb. Voordeel van deze Amerikaanse aanbieder is de professionele software en kwaliteit in uitvoering. De invoegtoepassing voor Indesign maakt het makkelijk om een eigen en unieke opmaak te ontwerpen, in mijn geval een bladspiegel die ruimte geeft aan een reeks kleinere én een aantal grote foto’s.

Uitvoering
Na de benodigde kleurcorrecties en het plaatsen van bijschriften was het moment gekomen om de definitieve opmaak te bepalen en te controleren. Om de kosten laag te houden heb ik gekozen voor een standaard formaat en papierkeuze, maar wel de hardcover (Imagewrap) variant. De afwerking is van hoge kwaliteit, het enige minpuntje dat ik kon vinden was het feit dat het boek niet makkelijk open blijft liggen. Blurb bindt alle boeken met ‘perfect bind’, waarbij de rug (achterzijde van het papier) wordt schoon gesneden of afgefreesd om een plat oppervlak te vormen dat aan het omslag wordt gelijmd. Deze methode is niet de meest hoogwaardige (vergelijk bv. met genaaid brocheren), maar wel de meest voordelige voor kleine oplages.


Publicatie
Terwijl je wacht op de ‘papieren’ versie kun je alvast een link van de online bladerversie sturen naar familie en vrienden. Bovendien is het mogelijk om je boek met een winstmarge te verkopen door deze in de virtuele Blurb-etalage te zetten.

Zie hier de Nederlandstalige website van Blurb.