Gemeentemuseum: Calder, Mondriaan en Kruysen

Alexander Calder Mobile

Afgelopen weekend besloten we met het hele gezin een kijkje te nemen op de expositie van Alexander Calder in het Haagse gemeentemuseum. Wat een ontdekking! Natuurlijk kenden we Calder’s werk, maar voor deze expositie is werkelijk alles uit de kast gehaald!

Centraal in de expositie staat het bezoek aan het atelier van Piet Mondriaan in 1930, een keerpunt in het leven en de carrière van Alexander Calder. Mondriaans Parijse atelier is voor deze gelegenheid compleet nagebouwd in het Gemeentemuseum Den Haag, een prachtig stukje werk van Frans Postma (Stichting Reconstructie Atelier Mondriaan).

Reconstructie atelier Mondriaan, links
Reconstructie atelier Mondriaan, rechts

In de projectenzaal was vervolgens het werk van André Kruysen te bewonderen, winnaar van de Ouborgprijs 2011.  De installatie ‘Uprising as passage’  is een sculptuur die het daglicht van de binnenplaats opvangt en omhoog stuwt naar de dakkoepel. Een kijkje achter de constructie onthult het gebruik van blauwe folie voor de raampartijen. In drie vitrines zijn ook kleinere voorbeelden (studies, 2003-2011) van zijn werk te vinden.

André Kruyzen, Uprising as passage
André Kruzen, achter de constructie
André Kruyzen, studies