Printbuyer: De Nationale Drukwerktest

Beoordeling Nationale Drukwerktest, 9 november 2011, Print Buyer Markt

Gisteren bezocht ik de Print Buyer Markt in Leiden. De beurs van papierleveranciers en drukkers had een vol programma met één veelbelovend onderdeel: de conclusie van ‘De Nationale Drukwerktest’.

Vijftien internet(!)drukkers waren met elkaar vergeleken door een flyer voor het goede doel te laten drukken. De resultaten waren ter beoordeling opgehangen, voorzien van prijsstelling, doorlooptijd en andere opmerkingen (certificering, service etc.).

Al snel werd duidelijk dat de term ‘conclusie’ een wat voorbarig karakter had. De bezoekers werd gevraagd om met gekleurde punaises een winnaar/verliezer te kiezen, wat een lastige klus bleek te zijn. Waar ‘analoge’ professionals lijken te kiezen voor kwaliteit en afwerking zijn consumenten vooral geïnteresseerd in prijs en service.

Het gaat nergens over
Vooraf werd bevestigd dat de test met een klein korreltje zout moest worden genomen. De selectie uit een (online) aanbod van ruim 200 internetdrukkers was vooral gebaseerd op vindbaarheid (Google) en de keuze van twee verschillende afbeeldingen in het ontwerp maakte de kwaliteitsvergelijking niet makkelijker.
Toch was de test ook een teken aan de wand. De opkomst van internetdrukkers lijkt niet te stuiten en is met een marktaandeel van 10% (omzet 100 mln.) een serieuze partij geworden. Dit blijkt ook wel uit de ruime marketing budgetten, waarvan een groot deel wordt besteed aan Google Adwords.

Marktontwikkelingen
Opmerkingen als internetdrukkers verpesten de markt en die ICT’ers hebben geen vakkennis waren ook vandaag te horen, maar gaan voorbij aan de huidige marktontwikkelingen. Nieuwe samenwerkingen en diensten maken het onderscheid tussen traditionele drukkerijen en online aanbieders meer diffuus. Voorbeelden zijn o.a. de samenwerking van online drukker Drukwerkdeal.nl met drukkerij De Groot, het platform Printplaza.com en Drukwerkservice.nl van PostNL.

Overzicht naar prijs
De uitslag van de test zal in de volgende editie van Printbuyer worden gepresenteerd, maar het is de vraag of hier ook een conclusie aan zal worden verbonden. Een bijzondere vermelding was er wel voor idrukker.nl, welke als enige extra aandacht had gegeven aan de verzending (visitekaartje met ‘persoonlijke’ boodschap). Hieronder alvast het overzicht van 15 online drukkers met oplopende prijsstelling (flyer, full colour, per stuk bij een oplage van 2.500);

drukwerkexpert
drukwerkdeal
printcarrier
flyer2000
drukland
actionprint
1001prints
reclameland
idrukker
compleetdrukwerk
flyerzone
virtualprinter
printrepublic
directprinting
dehuisdrukker

0,0243
0,0255
0,0319
0,0319
0,0354
0,0376
0,0392
0,0395
0,0397
0,0417
0,0447
0,0471
0,0510
0,0512
0,0519Transparantie en vergelijking
Sinds mei 2011 biedt portaal DrukDomein.nl van oprichter Theo Vermeulen een actueel overzicht van alle drukwerksoorten van online drukkerijen. Weliswaar zijn er nog geen gebruikerservaringen te vinden, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

Aanvullende informatie:
Printbuyer Markt, programma
Printbuyer Trefpunt, reacties ‘Goedkoper bij de internetdrukker?’
Internetdrukkerij gaat zelf produceren (Sprout)
Internetdrukkers zetten sector op zijn kop (FD)
Overzicht van de beste online drukkerijen (Marvia)
DrukDomein.nl: Portal voor online drukwerk (Frankwatching)