Infographics voor idealisten

Onlangs kwam ik op de overzichtspagina van Google Labs en trof daar Public Data Explorer, een update van de in 2007 aangekochte versie van Trendanalyzer© software (Hans Rosling, Gapminder Foundation).

Middels dit gereedschap is het mogelijk om publieke datasets in een tijdlijn-animatie tevoorschijn te toveren, net zoals Hans Rosling deed op de TED conferentie van 2006! Het aanbod van beschikbare datasets is nog beperkt en heeft het project de status van ‘experiment’ (zie FAQ). Hierboven zie je de internationale ontwikkelingsindicatoren voor het internetgebruik (1990-2008). Hierbij valt mij vooral op dat China pas sinds eind 2007 de Verenigde Staten voorbijstreeft.

Nu zijn er meer van dit soort web-applicaties, zoals het ManyEyes project (IBM) en het SimileProject (MIT), maar Google heeft natuurlijk het voordeel dat ze meer ‘eyeballs’ bereiken. De grote vraag is echter welke aanbieder pragmatisch of idealistisch is ingesteld…

Voor meer inzicht, zie deze links of onderzoek deze publieke datasets.

Noot: als je browser de animatie (IFrames) niet correct weergeeft, probeer dan de originele referentie Google Labs.