Vakbladen over kunst, design en AI

Foto vakbladen in geel roze

Fonk #358
Kunstmuseum Den Haag – Nu te zien: Groeipijn
Museum Flehite Amersfoort – Philip Haas
Foam Magazine – #63 Special: Eten/Food.
Mike Hendrixen (Vertigo 6): short video & micro-influencing.
Marketing: let op SEO-content op socials, thumbnails en hashtags.
Jesse Mons (Robot Kittens); 1. AI+Web3+streaming+gaming 2. Content is King.
Carlijn van WPatlthe (Hammerfest); 1. Denk aan Blind Spots.
Naamgevingtrends (Globrands): Semiotiek en Conversational merken. De stappen; 1. Begrijp je concurrenten 2. Kijk waar ruimte is 3. Codebreker; resultaten die passen bij merkambitie.

Marketingtribune 03 – Merkgroei en duurzaamheid
Lemon Scented Tea; merkverhaal (vaste waarde) + storytelling (ideeën, campagnes en experiences)
Check postmybeer die maandelijks een bierbox levert
Campagne Vodafone + WPP Go-One – Geef je telefoon een langer leven
Mark Ritson; Company (voordeel merk) Consumer (relatie met doelgroep) Category (hoe doet de concurrentie het) en Culture (welke rol heeft het merk in het leven van de doelgroep).

Logeion Vakblad C – 02
In juni 2022 – 4 trends; 1. Gids in grenzeloos speelveld 2. Moreel kompas als leidraad 3. Vertrouwen door radicale transparantie 4. Technologie als nieuwe taal. Outline; Net als taal/beeld is technologie onderdeel/gereedschap. Meer communicatie = meer kanalen en zenders. Technologie is gelijkmakend. Hollywood to the Home. Zorgen? Nee, omarm het. Banenverlies? Bij opkomst IT was er ook angst, maar de economie groeit en er is tekort aan mensen. De aard van de banen veranderd wel.

Christine Liebrecht (Tilburg University). Over de vrees dat chatbots de klantenservice vervangt; bij complexe of emotionele zaken is echt een mens nodig. En die heeft meer tijd over als de chatbot eenvoudige zaken afhandelt. Weerstand is menselijk gedrag. Dit is een overlevingsmechanisme (niet elk rode besje eten).

Menno van Doorn. Scholen reageren veelal met angst (bij AI), bijvoorbeeld hoe ze nu moeten toetsen. De echte vraag is hoe de arbeidsmarkt veranderd. Focus op de voordelen; bv gelijke kansen met vertalen en solliciteren. En vakmensen krijgen meer tijd voor nadenken ipv uitvoeren. Ethiek; AI is een vlakke afspiegeling van de werkelijkheid en benadrukt stereotyperingen (bias). Let op: als het gratis is betaal je met je data.

Martijn van Dorp. ChatGPT hype of hulpmiddel. Voorbeelden; automatiseren, brainstormen en analyseren data.

Taal: Henk Pander Maat en Jet Gravenkamp: kan een tekst te simpel zijn? Iedere B1-niveau tool is geheimzinnig. Nog simpeler met doelgroep laaggeletterden, daar is meer onderzoek voor nodig. Denk aan Stichting Lezen en Schrijven en Pharos. Tips; geen moeilijke woorden, korte zinnen, heldere structuur en goede kopjes.

Interview Peter Mollema (directeur Comm. Buitenlandse Zaken). Desinformatie is een van de lastigste vraagstukken. Veel overeenkomst tussen diplomatie en communicatie. Draagvlak voor begrip regeringsbeleid is cruciaal. De boodschap moet verkondigd en herhaald worden. Maar ook luisteren en in gesprek gaan.

Artikel Annemarie van Oorschot. ‘Wetenschapscommunicatie wordt tweerichtingsverkeer’. Grote kans dat dit jaar het startsein wordt gegeven voor de oprichting van het Nationaal Expertisecentrum Wetenschap en Samenleving. In het buitenland bestaat dit al langer. Hoofddoel is het verbeteren van de communicatie over wetenschap, hopelijk een dialoog met alle groepen in de samenleving. Het instituut krijgt 3 rollen (verbinden, autoriteit en voorvechter). De kwartiermakers (Ionica Smeets en Alex Verkade) vinden dat wetenschapscommunicatie nu nog te amateuristisch is. Als voorbeeld wordt genoemd onderzoek naar een gezonde levensstijl. Dit bereikt slecht hoger geschoolden. Helemaal in een tijd van nepnieuws en complottheorieën. Bronnen; Universiteit Utrecht en Rathenau Instituut

Uitgelicht. CitizenLab is een compleet participatieplatform voor steden, gemeenten en organisaties.

IP 2023-02
Print Wikipedia van Michael Mandiberg – Retrofuture in het Evoluon
Collectie anatomische tekeningen Universiteits Bibliotheek Leiden beschikbaar via Europeana
Rondvraag ChatGPT;
Rob Feenstra. Signaleert vooral nadelen en heeft veel kritiekpunten op ChatGPT.
Martijn Aslander. Uitdaging in deze nieuwe taal.
Peter Becker. Leer studenten omgaan met tools.
Frank van Geffen. Kritisch bij input en output.
Martijn Kleppe. Breder kader. Zie bv leestipper van Bookarang en AiParade Noot redactie: zie ook #schuifjesgate ophef over Ai app van NBDBiblion.

Marie Louise Goudeau. FAIR (Findable, accessible, interoperable en reproducible).
Harrie van der Meer. Risico’s; onbetrouwbaar en ontbreken van bronnen. Zie ook shb-online en netwerkdigitaalerfgoed.

Robotrecht. Frank Huysmans. Heeft AI auteursrecht? Denk aan de monkey-selfie waarbij Wikimedia op het standpunt stond dat de makaak een niet-mesnelijke actor is en geen auteursrecht heeft. De fotograaf vond dat hij de omstandigheden/context had verzorgd (statief/camera/omgveing) en dus auteursrecht had. Hoogleraar intellectuele eigendomsrecht Dirk Visser meldt in NL Juristenblad (7/2023) dat hier al heel lang over wordt gediscussieerd.

Onderwijsblad – 03
Artikel ‘Wees niet bang van ChatGPT’. Tips; meer aandacht voor mondelinge taalvaardigheid, schrijfopdrachten en als brainstormbuddy.
Ook aandacht aan een evt. komend mobieltjesverbod in het onderwijs.

Ars Equi – maart
In deze amuse schrijft Hans Arts over dividendstripping, dat niet verboden is, maar vanwege de bedoeling om fiscaal voordeel te behalen wel in een kwade reuk staat.

De Nieuwe Koers (filosofie en ethiek) – maart
Artikel ‘Help robots nemen ons over’. Sven Nyholm vertelt over de angstreactie enwie verantwoordelijk is voor als het fout gaat.Als voorbeeld noemt hij het voorval van Blake Lemoine (Google/Sentient). Ben je ook beleefd naar Siri/Alexa? Dat gaat misschien te ver, maar wellicht wel naar KASPAR (zorgrobot bij autisme). Tijdens corona is de Replika-app populair geworden (die kopieert het gedrag van de gebruiker).

Onze taal – 2-2023
‘Overstelpen computers ons straks met onzin?
Nadeel; taalmodellen zijn duur en kosten veel energie. De schil rond GPT (moderatie) wordt uitbesteed aan slecht betaalde arbeiders. Ook is het mogelijk dat studenten het schrijven verleren. Ook onzin en fakenews zijn een gevaar.