Kan een lettertype dyslectici helpen?

Blog | 2013

Nieuws lettertype dyslexia

Een week geleden werd bekend gemaakt dat een Nederlands lettertype (Dyslexie) is genomineerd voor de internationale Index Award. Prachtig nieuws, zou je denken. Toch is het maar de vraag of dit lettertype wel zo goed is. Er is niet alleen discussie over de wetenschappelijke bewijsvoering en esthetische kwaliteiten, maar ook over de prijsstelling.

Concurrentie
Vorig jaar kwam het (open-source) lettertype ‘OpenDyslexic’ in het nieuws. Dit lettertype is niet alleen gratis te downloaden, maar ook te gebruiken via een gratis web-browser (Open Web). Inmiddels heeft OpenDyslexic veel positieve aandacht gekregen. Het is echter de vraag of dit lettertype beter zou zijn dan Dyslexie.

Alternatieven
Er zijn meer lettertypes ontwikkeld voor dyslectici en slechtzienden (zowel commercieel als gratis). Zie bijvoorbeeld ‘FS Me’ (Fontsmith) en ‘APHont’ (American Printing House for the Blind). Speciale aandacht verdiend het (doctoraal) onderzoek ‘Letterontwerp voor kinderen met een visuele beperking’ van Ann Bessemans. Dit resulteerde in een nieuw lettertype ‘Matilda’ wat echter nog niet beschikbaar is. Voor meer informatie over het lettertype “Matilda’ van Ann Bessemans, zie o.a.; Interview Brailleliga (Nederlands) en Interview Typo Berlin 2013 (Engels).

Afbeelding: overzicht lettertypen in twee categorieƫn

Fonts Dyslexia overview

Marketing of vakmanschap
Een paar jaar geleden was er iets soortgelijks aan de hand. Het lettertype ‘Ecofont’ zou inkt besparen door de ‘gaatjes’ in het letterontwerp. Onzin volgens vakmensen, want een ‘zuinige’ letter zou veel economischer zijn (bijvoorbeeld ‘Gulliver’ van G. Unger). Het Ecofont was eerder een ‘slimme’ marketingstunt.

Bewijs
Er zijn vooralsnog geen bewijzen dat het lettertype Dyslexie helpt. Er zijn wel positieve reacties, maar die worden waarschijnlijk veroorzaakt door het ‘placebo-effect’. Het is wel waarschijnlijk dat een ruime spatiĆ«ring positieve resultaten kan opleveren.

 

UPDATE (28.09.2015)
Ann Bessemans heeft de shortlist gehaald in de verkiezing van het ‘New Scientist Wetenschapstalent 2015′. Afgelopen week was ze te gast in ‘De Afspraak’ op Canvas (start op 23:25 minuten).

UPDATE (22.09.2020)
Type designer Thomas Jockin heeft is samenwerking met Dr. Bonnie Shaver-Troup en Google het lettertype ‘Lexend‘ uitgebracht. Leesbaarheid en snelheid (van lezen) is hierbij het uitgangspunt. Zie ook: artikel in Typeroom.

UPDATE 30.11.2020
Het Braille Institute of Amercia heeft in 2019 de Fast Company Innovation by Design Awards gewonnen met het lettertype Atkinson Hyperlegible. (Agency: Applied Design Works and Elliot Scott).